Το ΕΜΒΤ εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες σχετικά με: αλλοίωση τροφίμων, τροφιμογενή παθογόνα, μικροβιολογία πρόρρησης και ανάλυση επικινδυνότητας, βιοτεχνολογία τροφίμων, βιομηχανικές ζυμώσεις, ενζυμολογία τροφίμων και επεξεργασία αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες καλύπτουν πεδία όπως:
(1) Μικροοργανισμοί οι οποίοι εμφανίζονται ή χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα (παθογόνοι και μη-παθογόνοι).
(2) Μέθοδοι προσδιορισμού των μικροοργανισμών των τροφίμων.
(3) Υγιεινή Βιομηχανιών τροφίμων.
(4) Τεχνολογία παραγωγής ζυμούμενων προϊόντων και καθαρών
καλλιεργειών για την παραγωγή αυτών.
(5) Εφαρμογές βιοτεχνολογικών διεργασιών
(6) Μελέτες καινοτόμου και αειφορικής αξιοποίησης των υποπροϊόντων ποικίλων αγροτο-χημικών διεργασιών.
ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ Oenovation
“Αξιοποίηση νέας φυσικής Ελληνικής μικροβιακής χλωρίδας προς παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας”
Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Oenovation στις Ερευνητικές Ενότητες 1 και 2 (ως επικεφαλής).
Η Ερευνητική Ενότητα 1 αφορά στην απομόνωση, το μοριακό χαρακτηρισμό και φυσιολογικά χαρακτηριστικά νέων και ήδη υπαρχόντων στελεχών ζυμών (επικεφαλής ΕΛΓΟ-ΙΤΑΠ, συμμετέχοντες ΕΜΒΤ, ΕΑΔΠ, ΕΣΘΠ)
- Δράση 1.1: Απομόνωση νέων στελεχών ζυμών
Παραδοτέα:
- 1.1: Κατάλογος συλλογής ζυμών με στοιχεία, μεταξύ των άλλων, γεωγραφικών συντεταγμένων, ποικιλία αμπέλου, το τμήμα του πρέμνου που έγινε συλλογή και ημερομηνία συλλογής.
Η Ερευνητική Ενότητα 2, αφορά στην μελέτη φυσιολογικών και βιο-κινητικών χαρακτηριστικών των νέων καθώς και ήδη υπαρχόντων στελεχών ζυμών (ΕΜΒΤ)
- Δράση 2.1: Αύξηση σε αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες των νέων ή υπαρχουσών απομονώσεων κατά την καλλιέργεια σε φιάλες.
- Δράση 2.2: Μελέτη των πιο δυναμικών στελεχών σε εργαστηριακής κλίμακας κλειστού τύπου βιοαντιδραστήρες.
- Δράση 2.3: Προσομοίωση οινοποίησης σε εργαστηριακής κλίμακας κλειστού τύπου βιοαντιδραστήρες.
Παραδοτέα:
- 2.1: Πρωτόκολλα καλλιέργειας ζυμών σε φιάλες, βιοαντιδραστήρες και συνθήκες προσομοιωμένης οινοποίησης,
- 2.2: Αξιολόγηση τεχνολογικών χαρακτηριστικών των μελετηθέντων στελεχών ζυμών,
- 2.3: Αξιολόγηση βιοχημικών και φυσιολογικών χαρακτηριστικών των μελετηθέντων στελεχών ζυμών.